Dažna problema šeimininkės virtuvėje – nuo prieskonių gausos lūžtančios lentynos ar stalčiai. Tačiau, kita vertus, tai – produktas, be kurio, galima sakyti, esame tarsi be rankų. Keli žiupsneliai vieno ar kito aromatingo grūdelio daro stebuklus: atrodo, produktai tie patys, tačiau skonis, kaitaliojant prieskonius, jau kitas. Geriausia, jog, internetinei prekybai sparčiai plečiantis, neteks gaišti laiko stoviniuojant prie prieskonių lentynų. Ramiai, sėdėdami namuose, nusprendžiate, kurių prieskonių atsargos jau baigėsi ar ką naujo norite išbandyti ir, kartu su kitais produktais, šiuos užsisakote kelių mygtukų paspaudimu. Prieskoniai internetu – variantas, gerokai supaprastinantis kasdienybę.
Kam reikalingi prieskoniai?
Prieskoniai pasižymi visa eilę privalumų, apie kuriuos galbūt net nusimąstome.
- Suteikia maisto aromatą. O, kaip žinia, uoslė – vienas jautriausių organų kalbant apie maistą ir šio vertinimą.
- Yra svarbūs kalbant apie maisto savybių išsaugojimą. Tada, kai žmonės neturėjo prabangos naudotis šaldytuvais, būtent prieskoniai būdavo pasitelkiami siekiant išsaugoti maistą ilgiau, išvengiant kenksmingų bakterijų. Pavyzdžiui, gvazdikėliais įtrynus kiaulieną, ši ne tik įgauna pikantišką skonį, bet ir ilgiau išlieka šviežia.
- Padeda akcentuoti maisto produktų bei patiekalų skonį.
- Yra svarbūs kalbant apie patiekalų ar gėrimų estetinį vaizdą. Rega, kaip žinia, taip pat labai svarbi: neveltui sakoma, jog „valgoma“ akimis. Pavyzdžiui, karis suteikia maistui gražų geltonai-rudą, paprika – rausvai-rudą atspalvį.
- Turi įtakos žmogaus savijautai bei virškinimo procesui.
Kaip „prisijaukinti“ prieskonius virtuvėje?
Žinant kelias gudrybes, iš prieskonių galima „išspausti“ maksimalią naudą.
- Geriausiai prieskonių aromatinės savybės atsiskleidžiant šiuos, prieš dedant į patiekalą, pakepinus aliejuje.
- Stambius prieskonius dėkite į patiekalą, kurio gamyba užtrunka ilgiau, maltus, kurių aromatinės ir skoninės savybės atsiskleidžia greitai – prieš patiekiant ar net valgio metu.
- Produktai, kurie turi daug krakmolo, pavyzdžiui, ryžiai, linkę viską į save sugerti, tad ir prieskonių, norint išgauti sodrų skonį, reikės daugiau.
- Dėdami kelių rūšių prieskonius, skirkite laiko ir pasidomėkite pastarųjų derėjimu tarpusavyje.
- Kepamą mėsą gardinkite prieskoniais šios paviršiui jau įgavus rudą spalvą.
- Prieskoniais pabarstę kepamą patiekalą, sumažinkite ugnį: prieskoniai turi blogą savybę pridegti.
Užsukite į eastanbul.lt: prieskonių, kaip ir kitų prekių asortimentas, maloniai nustebins!