Kasdien valgant augalinės kilmės maisto produktus gaunama nauda yra milžiniška. Vaisiuose, daržovėse, pupelėse, ankštinėse daržovėse ir neskaldytuose grūduose yra daug įvairių vitaminų, mineralų, antioksidantų, fitonutrientų ir maistinių skaidulų – visa tai būtina optimaliai sveikatai. Daugybė tyrimų rodo, kad didesnis sveiko augalinio maisto vartojimas yra susijęs su mažesne lėtinių ligų rizika, pradedant antrojo tipo diabetu ir kepenų ligomis, baigiant širdies ir kraujagyslių ligomis, virškinimo problemomis, tam tikromis akių ligomis ir net depresija bei nerimu.
Vaisiuose, daržovėse, pupelėse, ankštinėse daržovėse ir neskaldytuose grūduose yra daug įvairių vitaminų, mineralų, antioksidantų, fitonutrientų ir maistinių skaidulų – visa tai būtina optimaliai sveikatai. Daugybė tyrimų rodo, kad didesnis sveiko augalinio maisto vartojimas yra susijęs su mažesne lėtinių ligų rizika, pradedant antrojo tipo diabetu ir kepenų ligomis, baigiant širdies ir kraujagyslių ligomis, virškinimo problemomis, tam tikromis akių ligomis ir net depresija bei nerimu.
Kodėl verta rinktis augalinę mitybą?
Augalinė mityba paprastai vertinama teigiamai ir pastaruoju metu tampa vis populiaresnė tiems, kurie nori sumažinti gyvūninės kilmės produktų vartojimą. Šį mitybos modelį žmonės gali rinktis dėl priežasčių, susijusių su asmenine sveikata, klimato tvarumu, gyvūnų gerove ir kt. Iš tiesų augalinės mitybos modeliai pripažinti dėl jų naudos mūsų sveikatai ir aplinkai.
Augalinės mitybos nauda sveikatai nėra naujiena, nes tokioje mityboje gausu vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų, pupelių ir ankštinių augalų, kurie yra gerai žinomi dėl savo naudos sveikatai. Jos labai gerai atitinka daugelio šalių sveikatos priežiūros institucijų maisto gaires – mitybos ir sveikos mitybos rekomendacijas.
Augalinės mitybos privalumus lemia keletas veiksnių, pavyzdžiui, didesnis skaidulinių medžiagų, nesočiųjų riebalų, vitaminų, mineralinių medžiagų ir biologiškai aktyvių junginių kiekis ir mažesnis kalorijų, cukraus, natrio, sočiųjų riebalų, raudonos ir perdirbtos mėsos kiekis.
Su augaline mityba susijusi nauda sveikatai
Kai kurie su augaline mityba susiję privalumai yra siejami su lėtinių neinfekcinių ligų, tokių kaip išeminės širdies ligos, 2 tipo diabetas ir kai kurių rūšių vėžys, rizikos mažinimu. Turimi moksliniai duomenys rodo, kad augalinė mityba 8-12 % sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, 18 % – antrojo tipo diabeto riziką ir 8-15 % – vėžio riziką. Be to, ji siejama su sveikesniu kūno svoriu, geresne medžiagų apykaitos sveikata ir geresne žarnyno sveikata.
Ar visos augalinės dietos yra visavertės?
Gerai suplanuota augalinė mityba turėtų atitikti visas maistinių medžiagų rekomendacijas. Vis dėlto, nusprendus atsisakyti ištisų maisto produktų grupių, gali kilti didesnė mitybos trūkumo rizika, ypač jei ji nėra tinkamai subalansuota alternatyviais maisto produktais. Vienas iš aspektų, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį, yra baltymų kokybė, nes augaliniai baltymai, palyginti su gyvuliniais, paprastai yra mažiau visaverčiai. Tačiau būkite tikri, kad maišant skirtingus augalinių baltymų šaltinius šią problemą galima išspręsti. Pavyzdžiui, derinant avinžirnių, avižų ir žirnių baltymus tinkamais kiekiais, galima sukurti subalansuotos kokybės baltymų šaltinį.
Jei vengiama pieno produktų, gali trūkti kalcio, o omega-3 riebalų rūgščių gali trūkti, jei mityboje nebus tam tikrų rūšių žuvies. Gali pablogėti vitamino B12 ir cinko mitybinė būklė, ypač jei vengiama visų gyvūninės kilmės produktų, o geležies būklė gali pablogėti, nes iš augalų gaunama geležis blogai pasisavinama. Sveikatos priežiūros specialistas gali padėti rasti tinkamą pusiausvyrą ir užtikrinti tinkamą visų reikalingų maistinių medžiagų suvartojimą.
Daugiau: Naturli produktai